6x inspiratie voor meer innerlijke rust

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 16:04

Verlang je naar rust in jouw leven? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren een doorgaande drukte. Gebruik deze herfstperiode om weer meer de rust op te zoeken. Na de uitbundigheid van de zomer biedt de herfst alle ruimte om naar binnen te keren. Lekker cocoonen thuis. Als het 's avonds weer vroeg donker wordt, met een dekentje op de bank. Kaarsjes aan. Meebewegen met de cyclus van de seizoenen. Om zo weer op te laden, want dat is in onze jachtige maatschappij hard nodig.

 

Continu aan staan

Geen wonder dat we vaak moe en overprikkeld zijn. De hele dag leggen we ongemerkt onszelf en elkaar van alles op:

  • onuitputtelijke to-do lijstjes
  • overload aan informatie via schermpjes
  • het gevoel dat we nuttig moeten zijn
  • voldoen aan andermans wensen en verwachtingen
  • overal in uit willen blinken, presteren en najagen van succes

 

Dit kan anders. Vandaag kun je al starten met deze praktische tips voor meer innerlijke rust:

🧘‍♂️ Mediteer
Neem dagelijks de tijd om te mediteren en je gedachten te kalmeren. Adem diep in en uit en richt je aandacht op het huidige moment. Vijf minuten per dag maakt al een verschil!

📵 Digitale Detox
Plan periodes zonder schermen in je dag. Leg je telefoon weg en geef je geest de ruimte om tot rust te komen.

🙏🏻 Oefen dankbaarheid en tevredenheid
Realiseer je hoe goed we het hier hebben met alles wat er is, zodat je minder hoeft te streven naar meer en beter.

📝 Schrijf het van je af
Houd een dagboek bij om je gedachten en zorgen van je af te schrijven. Dit kan helpen om de onrust in je hoofd te ordenen.

🚶‍♀️ Kom in beweging
Ga wandelen, sporten of doe aan yoga. Fysieke activiteit helpt bij het verminderen van stress en angst.

🌱 Zoek de natuur op
Laat je zintuigen zich verbinden met de rustgevende elementen van de buitenwereld.

 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Deze tips kunnen je al goed op weg helpen. Merk je echter dat je veel onrust blijft ervaren? Dan mag je nog meer naar binnen keren om te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt. En dat is vaak heel lastig. Om echt te voelen. Liever gaan we door, is het ergens ook wel comfortabel om het altijd maar druk te hebben. Zo blijven we weg van dat wat gevoeld mag worden.

Weet wel dat daar echt de sleutel ligt tot verandering. Als je het zat bent om zo gehaast te leven, je uitgeblust te voelen en niet happy, dan is de eerste stap vertragen. Bewust worden en onthaasten. Niet zo makkelijk als je dat niet gewend bent. Maar weet dat jij het ook kan. Zonder iets te veranderen, zal er niks veranderen. 

Laat dat je motivatie zijn om op zoek te gaan naar jouw kern. Wat daar wellicht nog opgeslagen ligt, wat jou ongemerkt belemmert in je leven. Het alsmaar druk zijn is vaak een uiting van iets anders. Wanneer jij er aan toe bent, zul je die reis naar binnen gaan maken. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen, het is het meer dan waard!